domowy humus

76
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
200 g ciecierzycy, suchej
100 g pasty tahini (przepis na domową pastę tahini)
sok z 1/4 cytryny
2 ząbki czosnku
75 ml wody
sól, pieprz
opcjonalnie:
oliwa z oliwek
kumin

wykonanie:
Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać do chleba lub z warzywami.

humus1

(Visited 501 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here