składniki:
100 g płatków owsianych, zmielonych ale nie za drobno, powinny być lekko wyczuwalne w ciastkach
100 g ziaren orkiszu, zmielonych na mąkę lub mąki pełnoziarnistej
100 g masła, miękkiego
2 łyżki mleka
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody lub 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
3 łyżki mąki orkiszowej
opcjonalnie:
czekolada rozpuszczona do polania
wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto wyszło bardzo klejące się do rąk dodajemy dodatkowo mąkę orkiszową. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po pieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy polać je czekoladą.
Uwielbiam! Robiłam bardzo podobne, tylko bez ziaren orkiszu.. Muszę je zdobyć i wypróbować 🙂
Są bardzo smaczne 🙂 polecam 🙂
pyszne ! uwielbiam takie ciasteczka!zapraszam na moją wersję ciasteczek owsianych ;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search?q=owsiane&x=0&y=0
Pyszne i zdrowe 🙂 pozdrawiam