ciasteczka owsiane a la digestive

3985

składniki:
100 g płatków owsianych, zmielonych ale nie za drobno, powinny być lekko wyczuwalne w ciastkach
100 g ziaren orkiszu, zmielonych na mąkę lub mąki pełnoziarnistej
100 g masła, miękkiego
2 łyżki mleka
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody lub 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dodatkowo:
3 łyżki mąki orkiszowej
opcjonalnie:
czekolada rozpuszczona do polania

wykonanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto wyszło bardzo klejące się do rąk dodajemy dodatkowo mąkę orkiszową. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po pieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy polać je czekoladą.

owsiane_digestive1

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here