składniki:
200 g mąki
140 g płatków owsianych
260 g ziaren słonecznika
120 g cukru
200 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
opcjonalnie:
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
wykonanie:
Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem (oraz opcjonalnie cukrem z wanilią). Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie dodajemy słonecznik, sól oraz płatki owsiane i mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Następnie z ciasta lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 15 min., do zrumienienia krawędzi. Po upieczeniu pozostawiamy chwilkę na blaszce do stwardnienia.