zapiekanka gyros z makaronem

6861

składniki:
ok. 300 g makaronu (np. kokardki)*
400 g mięsa (piersi kurczaka lub wieprzowego)
1 papryka
5 ogórków konserwowych
1 cebula
4 łyżki przyprawy gyros
2 ząbki czosnku
200 g sera żółtego
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy i odstawiamy na min. 60 min. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Ogórki i 1/2 cebuli również kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu w raz z pozostałą cebulą.

składniki na sos:
6 łyżek ketchupu
5 łyżek majonezu
5 łyżek śmietany

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwy: 1/2 cz. makaronu. 1/4 cz. sosu, usmażone mięso, 1/4 cz. sosu, trochę sera, pokrojone i wymieszane warzywa, 1/4 cz. sosu, trochę sera, pozostały makaron, pozostała cz. sosu, pozostały makaron. Całość zapiekamy w ok. 170-180 st. C, przez ok. 30 min.

*ja użyłam domowego makaronu, który pokroiłam w paski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here