duet makowo serowy

11126

składniki na ciasto ucierane:
300 g mąki
200 g cukru pudru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Margarynę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Dodajemy je do ciasta i mieszamy np. szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm).

składniki na masę serową:
1250 g sera białego, zmielonego
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
180 g margaryny
230 g cukru kryształu
50 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Margarynę miksujemy z cukrem kryształem. Dodajemy stopniowo żółtka a następnie ser, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową.

składniki na masę serowo makową:
250 g maku suchego
500 g jabłek
część masy serowej
opcjonalnie olejek migdałowy do smaku

wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie odlewamy wodę i mielimy trzy krotnie. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do maku. Wymieszany mak z jabłkami oraz opcjonalnie z olejkiem migdałowym dodajemy do jednej części masy serowej i mieszamy.

wykonanie ciasta:
Na ciasto ucierane równomiernie wykładamy masę serowo jabłkową. Na wierz wykładamy masę serową i wyrównujemy. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 90 min. (Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 15 min.) Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here