ciasteczka dyniowo owsiane z czekoladą i orzechami

    884
    [Głosów:2    Średnia:3.5/5]

    składniki:
    125 g puree z dyni
    110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich)
    40 g prażonych orzechów laskowych HELIO
    40 g czekolady (ja użyłam deserowej)
    100 g mąki orkiszowej lub pszennej
    60 g masła, w temperaturze pokojowej
    1 jajko
    70 g cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżeczki sody
    1 szczypta soli

    wykonanie:
    Czekoladę kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy. Masło miksujemy z jajkiem oraz puree z dyni. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniku suche (płatki owsiane, posiekane orzechy, kawałeczki czekolady, mąkę, sodę, cynamon, sól, cukier). Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w przez ok. 10-15 min. w ok. 200 st. C. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

    Prażone orzechy laskowe bez dodatku soli HELIO Natuta oraz bez konserwantów to równie dobra przekąska jak i dodatek do różnych dań czy wypieków. Orzechy są bogate m.in. w witaminy z grupy B, potas, miedź, żelazo, fosfor oraz tryptofan, które wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia od którego w znacznej mierze zależy dobry nastrój w jesienne dni. Więc warto po nie nie sięgać!

    * wpis zawiera lokowanie produktu

    (Visited 543 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here