składniki:
125 g puree z dyni
110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich)
40 g prażonych orzechów laskowych HELIO
40 g czekolady (ja użyłam deserowej)
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g masła, w temperaturze pokojowej
1 jajko
70 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sody
1 szczypta soli
wykonanie:
Czekoladę kroimy w małą kostkę. Orzechy siekamy. Masło miksujemy z jajkiem oraz puree z dyni. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniku suche (płatki owsiane, posiekane orzechy, kawałeczki czekolady, mąkę, sodę, cynamon, sól, cukier). Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w przez ok. 10-15 min. w ok. 200 st. C. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.
Prażone orzechy laskowe bez dodatku soli HELIO Natuta oraz bez konserwantów to równie dobra przekąska jak i dodatek do różnych dań czy wypieków. Orzechy są bogate m.in. w witaminy z grupy B, potas, miedź, żelazo, fosfor oraz tryptofan, które wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia od którego w znacznej mierze zależy dobry nastrój w jesienne dni. Więc warto po nie nie sięgać!
* wpis zawiera lokowanie produktu