składniki na ciasto:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
180 g cukru
2 jajka
180 ml mleka
4 łyżki kakao
150 g masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy mleko i roztopione masło. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Foremkę (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 15 min. w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na sos czekoladowo kawową:
100 g czekolady gorzkiej
3 łyżki mocnej kawy
120 ml śmietany kremówki
30 g masła
dodatkowo:
ok. 100 g wiórków kokosowych
wykonanie:
W rondelku podgrzewamy kremówkę z kawą, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę oraz masło, mieszamy.
wykonanie ciasta:
Wystudzone ciasto równomiernie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia sosu. Kroimy na kwadraty.
(inspiracja z przepisu Anna Brones & Johanna Kindvall „Fika” z moimi zmianami)
Mmm, wyglądają smakowicie 🙂
Idealne dla niezapowiedzianych gości 😉