składniki:
240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka)
1 awokado
1 czerwona cebula lub 1 ząbek czosnku
garść świeżych liści bazylii lub natki pietruszki
1 łyża nasion siemienia lnianego
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
wykonanie:
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę i zalewamy 1 łyżką soku z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę (czosnek drobna siekamy). Ciecierzycę odsączamy, dodajemy do awokado. Dodajemy cebulę lub czosnek oraz posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Siemię podprażamy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Pozostały sok z cytryny mieszamy z olejem. Polewamy sałatkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę najlepiej zjeść od razu gdyż awokado ciemnieje.