składniki:
250 g suchej ciecierzycy
1 cebula
4 -5 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka maki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie odcedzamy, dodajemy czosnek i miksujemy. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do ciecierzycy. Mąkę mieszamy z sodą, gałką muszkatołową oraz roztartym np. w moździerzu kuminem i dodajemy do ciecierzyce. Doprawiamy solą oraz pieprze, wszystko mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi sosami.
składniki na przykładowy sos czosnkowy:
250 ml gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze szczyptą soli. dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.