domowe biszkopciki

195
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
50 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
25 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
35 g cukru
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy przez chwilkę na blaszce.

biszkopty

(Visited 1 779 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here