domowa zupa krem z marchewki

    831
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    500 g marchewki
    1000 l bulionu
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki tłuszczu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, tymianek
    4 łyżeczki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

    wykonanie:
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Dodajemy posiekana cebule oraz czosnek i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i chwilkę podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 min. Następnie zupę zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Podajemy posypaną natka pietruszki.

    krem_marchewkowy1

    (Visited 801 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here