składniki:
500 g marchewki
1000 l bulionu
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek
4 łyżeczki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
wykonanie:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Dodajemy posiekana cebule oraz czosnek i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i chwilkę podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 min. Następnie zupę zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Podajemy posypaną natka pietruszki.