zupa fasolowa

    554
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki:
    150 g fasoli
    1 cebula
    1 ziemniak
    1 marchewka
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 liść laurowy
    1 łyża masła
    500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
    sól, pieprz, majeranek

    wykonanie:
    Fasolę należy przepłukać a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy lekko solimy i gotujemy ok. 40 min.  Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaka oraz marchewkę obieramy. Ziemniaka kroimy w kostkę, marchewką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy warzywa i chwilkę dusimy a następnie całość dodajemy do fasoli. Wlewamy wywar. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem.

    (Visited 342 times)

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here