składniki na ciasto:
350 – 400 g mąki
120 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz śmietanę i mieszamy siekając nożem. Dodajemy masło siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy części. Każdą z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy osobne blaty w 180 st. C na złoty kolor.
składniki na masę jabłkową:
2000 g jabłek
2 jasne galaretki
wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Gotową jeszcze ciepłą masą przekładamy blaty ciasta.
składniki na masę orzechową:
200 g orzechów włoskich
150 g masła
180 g cukru
3 łyżki miodu
wykonanie:
Orzechy grubo siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do częściowego zredukowania płynu. Gotową, ciepłą masę równomiernie wykładamy na wierzch ciasta. Całość odstawiamy do całkowitego stężenia.
Świetnie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Porywam kawałek 🙂