domowy groszek ptysiowy

120
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
85 g mąki
45 g masła
125 ml wody
2 jajka
1 szczypta soli

wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia.
groszek_ptysiowy1

(Visited 581 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here