składniki:
200 g mąki
30 g masła
250 ml wody
2 łyżki cukru
3 jajka
1 szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
czekolada do podania
wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą dodajemy mąkę i mieszamy. Zmniejszamy ognień i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od garnka. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy stopniowo jajka, miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką np. Wilton 1M. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy partiami paseczki. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać z sosem czekoladowym*.
*Sos czekoladowy: np. 100 g czekolady z dodatkiem paru łyżek śmietany kremówki rozpuszczonej w kąpieli wodnej