domowe donutsy w lukrze

2607

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
3 jajka
250 ml mleka, letniego
30 g drożdży
110 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
1 łyżka alkoholu
dodatkowo:
lukier
kolorowa posypka

wykonanie:
Drożdże, 1 łyżę cukier oraz ok. 2 łyżki mąki mieszamy w 125 ml letniego mleka i odstawiamy na ok. 15 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do reszty mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, pozostały cukier, alkohol, sól oraz roztopione letnie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy  w ciepłe na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte cisto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości i przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka a następnie np. kieliszkiem robimy dziurki. Wykrojone donutsy odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie smażymy z każdej strony, na złoty kolor, na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Ciepłe donutsy dekorujemy lukrem oraz kolorową posypką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here