składniki:
500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
3 jajka
250 ml mleka, letniego
30 g drożdży
110 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
1 łyżka alkoholu
dodatkowo:
lukier
kolorowa posypka
wykonanie:
Drożdże, 1 łyżę cukier oraz ok. 2 łyżki mąki mieszamy w 125 ml letniego mleka i odstawiamy na ok. 15 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do reszty mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, pozostały cukier, alkohol, sól oraz roztopione letnie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte cisto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości i przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka a następnie np. kieliszkiem robimy dziurki. Wykrojone donutsy odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie smażymy z każdej strony, na złoty kolor, na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Ciepłe donutsy dekorujemy lukrem oraz kolorową posypką.