karpatka na biszkoptowym spodzie

9289

składniki na biszkopt:
4 jajka
70 g mąki orkiszowej
120 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki (25×40 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie usuwamy papier.

składniki na ciasto parzone:
65 g mąki orkiszowej
75 g masła
125 ml wody
3 małe jajka
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć je w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto na blaszkę (ok. 25×40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się „góry i doliny” 😉 Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
750 ml mleka
150 g cukru
2 żółtka
90 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
300 g masła, w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową, ziemniaczaną oraz cukier z wanilią. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy upieczonym ciastem karpatkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

karpatka_biszkopt

karpatka_biszkopt1

karpatka_biszkopt2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here