domowe słomki ptysiowe

219
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
85 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g masła
125 ml wody
2 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
dodatkowo:
cukier gruby kryształ, do posypania (ja użyłam trzcinowego)

wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesiane mąki i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy małe paseczki. Posypujemy cukrem.

Pieczemy przez ok. 15 min. w 200 st. C, zmniejszamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze parę minut do zrumienienia.

slomka_ptysiowa1

slomka_ptysiowa_surowa

(Visited 930 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here