domowe wafelki z kajmakiem

4273

składniki:
1 opakowanie wafli
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego

wykonanie:
Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka zalewamy ją wodą (ok. 2 – 3 cm ponad powierzchnię puszki). Przykrywamy pokrywką. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godz. Po tym czasie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia się puszki z mlekiem. Zimną puszkę otwieramy. Gotową masą przekładamy wafle, wierzch pozostawiamy suchy. Całość wkładamy do woreczka w której był wafel. Na waflu kładziemy deskę i całość obciążamy garnkiem z wodą. Z takim obciążeniem pozostawiamy na kilka godzin, aż warstwy się dokładnie skleją. Następnie kroimy dowolne kształty (trójkąty, kwadraty, prostokąty, rąby) i podajemy.

wafelki_kajmak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here