składniki na kruszonkę:
70 g mąki orkiszowej
40 g cukru
4 łyżki masła
1 szczypta soli
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy rękami kruszonkę.
składniki na ciasto:
200 g maki orkiszowej
170 g masła
180 g cukru
2 jajka
250 ml kwaśniej śmietany 18%
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skóra otarta z 1 pomarańczy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
400 g rabarbaru
dodatkowo:
cukier puder
wykonanie:
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy kawałkami 55 g masła a następnie pomiędzy masło wykładamy rabarbar. 115 g masła miksujemy z cukrem. Dodajemy, sól, sok pomarańczowy, otartą skórkę oraz stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i mieszamy przy pomocy szpatułki (ciasto będzie gęste). Gotowe ciasto równomiernie wykładamy na rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w tortownicy do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, do ciasta przykładamy paterę lub duży talerz i szybko przewracamy je spodem do góry, tak aby rabarbar był u góry a kruszonka u dołu. Przed podaniem ciasto oprószmy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu mojewypieki.com)