składniki:
500 g serka mscarpone
5 żółtek (użyłam wiejskich, prosto od kury 😉 )
ok. 70 g cukru (lub do smaku)
250 ml mocnej kawy, schłodzonej, bez cukru
3 łyżki amaretto lub whisky
ok. 24 szt. biszkoptów podłużnych
kakao do oprószenia
wykonanie:
Kawę mieszamy z alkoholem. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Do masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopty maczamy w kawie i układamy warstwę np. w naczyniu żaroodpornym (20×20 cm). Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Wykładamy równomiernie pozostały krem, wyrównujemy. wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy w kwadraciki.