chałwowiec z delicjami

1938
[Głosów:5    Średnia:3.8/5]

składniki na jeden biszkopt:
(pieczemy dwa takie same)
50 g mąki krupczatki
70 g cukru
4 jajka (białka, oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min.

składniki na masę czekoladową:
50 g czekolady deserowej
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
3 jajka
100 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na parze (naczynie z jajkami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą), na puszystą jasną masę, pod koniec miksowania dodajemy kakao. Zestawiamy z garnka, dodajemy startą na tarce czekoladę deserową i delikatnie mieszamy do połączenia się z masą. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną masę i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy szpatułką.

składniki na masę chałwową:
300 g chałwy waniliowej
250 ml mleka
2 żółtka
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Ok. 180 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z chałwą, następnie dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na jednolity krem.

dodatkowo:
duża paczka delicji o smaku wiśniowym
polewa czekoladowa
1-2 sezamki

wykonanie ciasta:
Na pierwszy biszkopt wykładamy masę czekoladową, na masie układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy masę chałwową (parę łyżek możemy zostawić na wierzch ciasta). Na masie chałwowej układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta możemy posmarować masą, polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi sezamkami.

(inspiracja z wszechjedzaca .pl z moimi zmianami)

(Visited 2 641 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here