składniki:
50 g mąki orkiszowej lub pszennej
52 g cukru
2 jajka
cukier puder o oprószania
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia podłużne, wysokie biszkopciki. Oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie ponownie oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy wszystkie do piekarnika (pieczemy wszystkie na raz gdyż pozostawione po upieczeniu mogą wyjść płaskie) . Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st C., na rumiano. Po upieczeniu pozostawiamy chwilkę na blaszce. Następnie przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.