składniki:
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
ok. 100 g suszonych pomidorów w oleju (ok. 1/2 słoiczka)
100 g sera feta
1 jajko
65 ml kwaśnej śmietany
65 ml zimnej wody
50 g masła
1 i 1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka sproszkowanej słodkie papryki
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, paprykę oraz oregano. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z wodą, śmietaną oraz masłem. Pomidory oraz ser feta kroimy w drobną kostkę. Suche składniki mieszamy z płynnymi. Dodajemy pokrojone pomidory z serem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami (ok. 12 szt.). Wypełniamy je równomiernie ciastem. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C.