składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
500 ml piwa o smaku cytrynowym
ok. 400 g podłużnych biszkoptów
4 banany, dojrzałe
4 żółtka
150 g cukru
1 laska wanilii
200 ml mocnego naparu kawy
2 łyżki likieru kawowego
kakao do oprószenia
wykonanie:
Napar z kawy mieszamy z likierem kawowym. 250 ml piwa wlewamy do rondelka, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz 80 g cukru. Mieszamy i gotujemy na małym, aż płyn się zredukuje do konsystencji płynnego miodu. Zestawiamy z ognia i usuwamy lasę wanilii. Do osobnego naczynia wsypujemy pozostały cukier, dodajemy żółtka. Całość umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i miksujemy na puszystą, jasną masę a następnie odstawiamy do wystudzenia. W następnym naczyniu miksujemy serek mascarpone ze zredukowanym piwem, pozostały piwem oraz masą jajeczną. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy. W 6 szklaneczkach rozkładamy połamane biszkopty, polewamy je naparem kawowy. Układamy warstwę bananów, pokrojonych w plastry. Umieszczamy warstwę kremu i powtarzamy warstwy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Przed podaniem oprószamy kakao.
O, ciekawy przepis.
Widuje przepisy od czasu do czasu, ale jeszcze nie robilam.