składniki:
ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g)
1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g)
250 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
ok. 120 ml nalewki owocowej (np. wiśniowej)
kakao
wykonanie:
Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem. W pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami.
Idealne zwieńczenie truskawkowego sezonu 😉
Któż mógłby się oprzeć takiemu pucharkowi…? Ja z pewnością nie 🙂
pyszny deserek ale chyba nic nie przebije oryginalnej wersji 😉