mrożona kawa na upalne dni

1951


składniki:

500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa)
mleko skondensowane nie słodzonego wg upodobań (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą czy mocniejszą)
opcjonalnie: 50 ml ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Chłodną kawę mieszamy z ekstraktem waniliowym, przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 3-4 godz. Następnie wyjmujemy i zostawiamy na kilka minut. Następnie przy pomocy widelca kruszymy. Do szklaneczek wlewamy mleko i przekładamy pokruszona granitę. Podajemy od razu.

Chłodną kawę możemy również wlać do woreczków na lód, zamrozić a następnie zmiksować przy pomocy malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here