Cannelloni z brokułami

5255

składniki:
ok. 8 rurek makaronu cannelloni
450 g brokułów mrożonych
150 g sera żółtego np. grana padano
4 ząbki czosnku
olej

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku również w osolonej wodzie i al dente gotujemy różyczki brokuła.   

składniki na sos beszamelowy:
100 g masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotujemy cały czas mieszając do częściowego zredukowania sosu.

wykonanie farszu:
Na rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowane i rozdrobnione na mniejsze kawałki różyczki brokuła, ok. 1/2 sosu beszamelowego oraz 1/2 startego sera, mieszamy i podsmażamy ok. 1 min. Ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem faszerujemy rurki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu układamy nafaszerowany makaron, posypujemy pozostałą częścią startego sera i zalewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego. Zapiekamy przez ok. 20 min. w 180 st. C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here