składniki na ciasto czekoladowe:
50 g czekolady gorzkiej
140 g cukru
150 g maki
20 g kakao
1 jajko
1/2 szkl mleka
1/4 szkl oleju
1/2 szkl śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę w mleku, miksujemy i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21×26 cm). Pieczemy w 160 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdyby środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem.
składniki na masę budyniową:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
140 g cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników.
wierzch ciasta:
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody
wykonanie:
Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
To ciasto to połączenia ciasta czekoladowego z masą budyniową oraz musem truskawkowym.
Wygląda pysznie. Jakie śmieszne ząbki Ci wyszły na łączeniu warstw 😉
Dzięki 🙂 a te ząbki zawdzięczam takiej „szpachelce” 😉
Eleganckie 🙂
Dziękuję 🙂
Ciasto jest przepyszne i do tego bardzo proste! Trochę usprawniłam wykonanie masy budyniowej, bo wystarczy do gorącego budyniu dodać pokrojone masło i wszystko wymieszać mikserem, jakieś 80% mniej pracy a efekt ten sam 😉
pozdrawiam
Czy poza sezonem można użyć mrożonych truskawek ?
Z mrożonymi jeszcze nie robiłam ale myślę, że bez problemu można ich użyć.
Dzięki
Ps robię je dziś drugi raz jest pyszne !
Dziś będzie w tortownicy, będzie robić za torcik 🙂
Super 🙂 Cieszę się bardzo 🙂 Mam nadzieje, że jako torcik będzie równie dobrze pyszny 🙂 I wszystkiego dobrego dla solenizanta/ki 🙂
Potwierdzam, jako torcik sprawdza się super 🙂
Dziękuję za życzenia i pozdrawiam 🙂
Czy te masę budyniową nie czuć za bardzo masłem?
Ja nie czuję aby było go za dużo 🙂 dla mnie ta masa jest OK. Jeśli Ci ilość przeszkadza to możesz ją zredukować 🙂
Ta śmietana to kwaśna czy słodka
kwaśna 🙂
A galaretki wsypujemy w proszku czy wpierw rozpuszczamy je w wodzie i wlewamy?
Ja wsypuję w proszku do gorącego musu z wodą i mieszam do rozpuszczenia.
Czy mozna zastapic truskawki malinami (mrozonymi)?
Możesz spróbować 🙂 maliny mają większe pestki i będzie je bardziej czuć pod zębami.
na jaka blache to jest.
Jest napisane w opisie. Blacha = foremka.
Asia zrobiłam to ciasto i wszystkim bardzo smakowało. Polecam
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Dzięki za miły komentarz 🙂
A czy te ząbki robione szpachelka to można czymś innym zastąpić i w jaki sposób i kiedy wykonać?
Można ich po prostu nie robić 🙂 tylko wyrównać masę 🙂
Można je pominąć 🙂 masę po prostu wyrównać 🙂
mrożone truskawki jak najbardziej, ciasto meegaaaaa pyszne!!!