ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i bezą

4740

składniki na biszkopt:
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
60 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 30 min.

składniki na warstwę z truskawkami:
2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
ok. 500 g truskawek

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (pokroiłam w kostkę). Pokrojone truskawki dodajemy do galaretki i mieszamy. Lekko tężejąca galaretkę z truskawkami wylewamy na biszkopt.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
100 g cukru
150 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy i dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy na gładki krem.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru, drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy do foremki ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w ok. 140 st. C przez ok. 60 min., a następnie pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

złożenie ciasta:
biszkopt – galaretka z truskawkami – krem budyniowy – beza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here