ciasto „truskawkowe pole”

6278


składniki na ciasto:

500 g dobrego wiejskiego kefiru
350 g mąki pszennej
350 g mąki krupczatki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny (4 łyżki)
4 jaja wiejskie
330 g cukru
250 g oleju słonecznikowego
2 łyżeczki  domowego ekstraktu waniliowego

ponadto:
600 g truskawek
cukier puder do posypania

Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wbijamy jaja, mieszamy mikserem. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm  wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry w równych rzędach.
Pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Po upieczeniu ostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here