składniki na babeczki:
155 g mąki
120 g cukru
40 g kakao
1 jajko
1/2 szkl mleka kwaśnego
1/4 szkl mleka słodkiego
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
wykonanie:
Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
25 g czekolady gorzkiej
1/2 galaretki truskawkowej
1/2 szkl gorącej wody
ok. 5 szt. średniej wielkości świeżych truskawek
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą na drobnych oczkach czekoladę i miksujemy.
Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki następnie krem śmietanowy i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Dzięki 🙂 U mnie też 😉 ale jak ktoś ma silniejszą wolę to poczuje lepszy smak 😉