składniki na biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty.
składniki na krem:
750 g serka mascarpone
3 żółtka
150 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g cukru pudru + 1 łyżeczka
dodatkowo:
kakao
podłużne biszkopty ok. 200 g
nasączenie:
150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego
wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy serowo jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy.
Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy 1/3 częścią masy, obficie oprószmy kakao, przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności kończąc ciasto masą. Boki smarujemy odrobiną masy i przyklejamy biszkopty (jeśli zajdzie potrzeba przycinamy je na dowolną długość). Całość schładzamy minimum 3 godz. w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao. Przewiązujemy wstążeczką.
Mmm mniam !
Polecam 🙂 Pyszne ciasto 🙂
Bardzo eleganckie, idealne na tak ważny dzień 🙂
Idealny torcik. Pewnie rozpływa się w ustach 🙂
Polecam jest pyszny 🙂