ciasto piegusek majowy

2132

ciasto_z_makiem2

składniki na biszkopt makowy:
6 jajek
1 szkl maku
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty.

składniki na ciasto z białek:
1 szklanka białek
1/2 szkl mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej.
Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy ocet, mieszamy.
Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
250 g masła

wykonanie:
Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy.

masa jabłkowa:
1 słoik musu jabłkowego 0,9 l
2 galaretki pomarańczowe

wykonanie:
Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy.

wykonanie placka:
biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa.

Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here