składniki na biszkopt makowy:
6 jajek
1 szkl maku
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty.
składniki na ciasto z białek:
1 szklanka białek
1/2 szkl mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej.
Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy ocet, mieszamy.
Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem.
składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
250 g masła
wykonanie:
Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy.
masa jabłkowa:
1 słoik musu jabłkowego 0,9 l
2 galaretki pomarańczowe
wykonanie:
Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy.
wykonanie placka:
biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa.
Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Ile dobroci w jednym kawałku 🙂 Fajne ciasto 🙂
To najelegantszy piegusek, jakiego miałam okazję oglądać 🙂
Dziękuję 🙂 aż mi słów brakło… 😉 dziękuję za bardzo miły komentarz 🙂