grillowane piersi kurczaka w marynacie imbirowej

3557


składniki:
2 piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka suszonego imbiru
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2 cm), wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i nabijamy ciasno na patyczki do szaszłyków. Układamy na mocno rozgrzanym grillu i zrumieniamy z każdej strony. Podajemy np sosem czosnkowym.

kurczak_z_grilla

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here