szaszłyki bałkańskie

3946

składniki:
500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżeczka cząbru
dodatkowo:
olej do posmarowania kratki grillowej
patyczki do szaszłyków
zimna woda do namoczenia patyczków
sos tzatziki do podania

wykonanie:
Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez kilka minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. listki pietruszki również drobno siekamy. W misce mieszamy mięso z cebulą, czosnkiem oraz pietruszką i doprawiamy przyprawami. Wymieszane mięso dzielimy na ok. 8 porcji i formujemy owalne kotleciki. Na mokre patyczki nakłuwamy po dwa kotleciki. Ruszt grilla natłuszczamy olejem. Szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy przez ok. 15 min., w między czasie raz obracając. Gotowe podajemy z sosem tzatziki. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla)

szaszlyki_balkanskie

szaszlyki_balkanskie1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here