grillowana karkówka na patyczkach

4957

składniki:
500 g karkówki
składniki na marynatę:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu worcestershire
1 łyżeczka imbiru, świeżo startego
1-2 łyżeczki miodu
skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona)
sól
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
zimna woda

do podanie:
np. grillowane szparagi, miks sałat
ulubiony sos

wykonanie:
Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, a następnie przekrawamy wzdłuż. Obtaczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 30 min. W zamarynowane kawałki mięsa wbijamy namoczone patyczki (jeśli mamy szerokie kawałki to w jeden wbijamy 2 patyczki w odstępach i przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tak aby powstały dwa szaszłyki). Szaszłyki grillujemy przez ok. 8 min.

szaszlyki_z_karkowki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here