pierogi z pokrzywą i serem feta

4773

składniki na farsz:
200 g młodych listków pokrzywy
200 g sera feta
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła klarowanego
pieprz do smaku

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, na drobno siekamy również czosnek, wkładamy na patelnię i podsmażamy z masłem. Listki pokrzywy myjemy w zimnej wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do usmażonej cebuli, dodajemy pokruszony ser feta doprawiamy pieprzem i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 280 g mąki
125 g wody
1 jajko
10 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub sosem.

pierogi_z_pokrzywa

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here