składniki:
400 g brokuła mrożonego lub 500 g świeżego
1 puszka ananasa
1 opakowanie sera typu feta
1 puszka kukurydzy
3 łyżki słonecznika
Film krok po kroku jak wykonać sałatkę:
wykonanie:
Różyczki brokuła gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Ugotowany odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w kostkę. Ser również kroimy w kostkę. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do wystudzenia.
W misce warstwowo układamy brokuła, część kukurydzy, część ananasa, część fety a następnie pozostałe części składników. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy podprażonym słonecznikiem.
składniki na sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
3 łyżki majonezu
pieprz
wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem oraz majonezem, doprawiamy pieprzem do smaku.