sernik z brzoskwiniami i kajmakiem + film krok po kroku

3906

składniki na spód sernika:
150 g herbatników
80 g masła

wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabiamy, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania tekstury „mokrego piasku”. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok.22-23 cm średnicy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Film krok po kroku:

składniki na masę serową:
700-750 g sera białego, zmielonego (najlepiej półtłustego lub tłustego)
150 ml śmietanki 30%
200-250 g cukru
4 jajka
40 g budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
ok. 450-500 g brzoskwiń z puszki

wykonanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu na ręczniku papierowym a następnie kroimy w grubszą kostkę.
Do naczynia miksującego przekładamy ser, śmietankę 30%, jajka, cukier, budyń oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dwa raz uderzamy naczyniem z masą o blat aby „wypuścić” nadmiar powietrza z masy. Ok. 2/3 cz. masy wykładamy na spód z herbatników. Wykładamy ok. 2/4 cz. pokrojonych brzoskwiń, które przykrywamy pozostałą masą serową. Na wierzchu układamy pozostałe brzoskwinie, które przy pomocy łyżki delikatnie wyrównujemy z masą serowa (foremka wypełniona jest prawie na maksa ale spokojnie sernik piecze się równiutko). Sernik pieczemy w ok. 160 st. C, aż się przyrumieni, przez ok. 70-80 min. Upieczony pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wierzch sernika pokrywamy masą kajmakową i dowolnie dekorujemy np. żurawiną i obranymi migdałami. (Wystudzony sernik przeniosłam do zimnej spiżarki i tam spędził noc, następnego dnia pokryłam go kajmakiem).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here