składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyża smalcu
1 jajko
2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy.
składniki na masę serową:
1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
300 g cukru
250 ml śmietany, kwaśnej
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.
składniki na bezę z orzechami:
2 białka z ciasta
4 białka z masy serowej
5 łyżek cukru
ok. 80 g orzechów zmielonych
ok. 120 g orzechów posiekanych
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz np. kaszą manną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
składniki na masę kajmakową:
1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
200 g masła, w temperaturze pokojowej
wykonanie:
Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.
składniki na prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.
Jaki elegancki 🙂 Fajny pomysł z tą bezą 🙂
Wymiar blaszki mierzony u góry: 24x40cm, a bezę piekłam w tej samej temperaturze co sernik, jeśliby za mocno się przypiekała to można temperaturę zmniejszyć.
można zastąpić prawdziwym masłem ale dobrej jakości smalec jest lepszy 🙂
Hej,
Dodałbym tylko info o temperaturze i czasie dla wstępnego podpiekania kruchego ciasta. Ja piekłem 15 minut w 210 stopniach,
Aaa i popraw błąd w opisie wykonania masy serowej. W pierwszym zdaniu jest „Jajka oraz białka miksujemy”
powinno być „Jajka oraz żółtka miksujemy”.
pozdrawiam
Dzięki za uwagi 🙂 co do temperatur i czasu pieczenia / podpiekania to zawsze mam problem gdyż różnie to bywa z piekarnikami 😉
czy można pominąć warstwę z orzechami ?
można pominąć 🙂 Będzie to nowy przepis, sernik z kajmakiem i słonecznikiem 🙂 i pewnie też kiedyś go wykonam, dzięki za pomysł 🙂
a ja dziękuję za odpowiedź =) już od dawna mam chrapkę na ten sernik i *dotyk anioła* =) będą w tym roku gościć na moim świątecznym stole =) pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt =)
polecam jedno i drugie ciacho 🙂 dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt oraz udanych, smacznych wypieków 🙂
A co można użyć zamiast oleju w serniku?
Możesz spróbować dodać rozpuszczony i schłodzony olej kokosowy albo rozpuszczone masło ale nie bardzo wiadomo jaki będzie tego skutek.
Czy ser powinien byc tlusty czy pol tlusty?
Taki jaki używasz przeważnie do pieczenia serników, ja używam prawdziwego, wiejskiego, tłustego.
W skladnikach na bezę pisze o 1 łyżce kaszy mannej lub bułki tartej i o 1 łyżce mąki a w opisie wykpnania tego nie ma, mają być użyte czy nie?
Mają być użyte. Uzupełniłam zapis. Dziękuję za uwagę 🙂
czy moze byc zwykła maka a nie orkiszowa
tak, można użyć zwykłej pszennej 🙂
czy mam tak piec jak pisze nic nie zmieniac bo wyglada apetycznie a moze ktos piekł to mi napisze jaki on jest
Fajna strona, fajny przepis tylko może ostrożniej z reklamami, bo tu reklama zasłania mi listę składników i teraz mam problem, żeby w ogóle skorzystać z Waszego przepisu.
Sernik jest przepyszny! Wszystkim zainteresowanym polecam skorzystanie z przepisu. Jest troche pracochlonny ale naprawde warto.
Cieszę się, że smakował 🙂
Super przepis.
Wczoraj upieklam i nie bylo zadnych niespodzianek.
W pracy wszyscy chcieli przepis newet mężczyzni dla zon… Bardzo dziekuję za wspanialy przepis I napewno wyladuje w moich ulubionych..
Witam, mam pytanie odnośnie masy kajmakowej jak długo należy miksować masło, ma być na puszystą masę i wtedy dodajemy kajmak?
Pozdrawia
Sylwia
Witam, może być na puszystą masę, wtedy łatwiej połączy się z kajmakiem. Ja robię na oko 😉
a i jakie orzechy? 🙂
użyłam włoskich 🙂
jeszcze jedno pytanie, blachę tylko na dnie wykładamy papierem czy całą?
Można całą lub tylko samo dno, przy wyłożeniu samego dna przed wyjęciem ciasta z foremki należy odciąć brzegi ciasta od foremki.
czy do tego serownika można dać ser z wiaderka
Ja nie używam sera z wiaderka więc trudno mi powiedzieć jaki będzie efekt końcowy, możesz spróbować 😉