składniki:
ok. 160 g herbatników kakaowych
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady białej
ok. 120 – 160 g prażonej pszenicy w miodzie
wykonanie:
Blaszkę (20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy 1/2 cz. herbatników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy o miseczki i umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą). Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej czekoladę i ponownie ubijamy. Taką masę dodajemy do serka i miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy prażoną pszenicę i mieszamy szpatułką. Gotową masę równomiernie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją pozostałą częścią ciastek.
składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
ok. 40 g pszenicy prażonej
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy pszenicą prażoną. Całość schładzamy przez min. 2 godz. i przechowujemy w lodówce.
Wspaniałe ciasto!
Uwielbiam Kinder Country, a taki w wersji maxi, to już tylko w sferze marzeń!
🙂
Muszę w końcu też zrobić to ciasto!!!! 🙂
Jest ekspresowe w wykonaniu 🙂