składniki:
4 świeże brzoskwinie
250 g sera mascarpone
ok. 1/2 szkl orzechów włoskich
olej słonecznikowy
syrop klonowy lub miód
parę świeżych listków mięty
opcjonalnie: 100 ml śmietanki 30%
wykonanie:
Serek miksujemy, opcjonalnie dodajemy ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy na ruszcie z obu stron. Grillujemy ok. 5 -10 min., aż będą gorące. Przekładamy na talerz, nakładamy krem z mascarpone i polewamy syropem klonowym lub miodem. Podajemy od razu. Smacznego! 🙂
Na grillowane owoce mamy zawsze ochotę, a te z tego przepisu wyglądają świetnie