szaszłyki mięsno warzywne

673
[Głosów:1    Średnia:1/5]

składniki:
ok. 500 g schabu lub karkówki
10 pieczarek,małych
10 pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1/2 papryki czerwonej
2 cebule czerwone

wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do dużej szklanej miski. Pieczarki oczyszczamy. Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa i grzyby oprócz pomidorków przekładamy do miski z mięsem. Całość polewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

składniki na marynatę:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

wykonanie:
Oliwę dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

wykonanie szaszłyków:
Na szpatułki nadziewamy na przemian,grzyby, warzywa i kawałki mięsa. Pieczemy na grillu, przewracając, aż się zrumienią.

(Visited 518 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here