ok. 7 szt. świeżych kwiatów cukinii
tłuszcz do głębokiego smażenia
składniki na ciasto:
40 g mąki
1 jajko
70 ml mleka
ok.20 – 30 ml wody
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę, mleko, jajko oraz sól dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy wodę aby uzyskać pożądaną konsystencję troszkę gęściejszą niż ciasto na naleśniki.
składniki na farsz:
7 kopiatych łyżeczek serka kremowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ulubionych ziół np. oregano 🙂
sól, pieprz
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą (ziołami doprawiamy do smaku).
Z kwiatów cukinii usuwamy pręciki. Delikatnie je opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kwiat delikatnie faszerujemy serkiem, po ok. 1 łyżeczce. Zawijamy płatki i całość zanurzamy w cieście. Smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Przekładamy na papierowe ręczniki a następnie podajemy.