składniki:
2500 g cukinii, obranej
800 g cukru
2-4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj)
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
wykonanie:
Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier, kwasek cytrynowy oraz cukier z wanilią. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (cukinia puści sok). Po tym czasie całość gotujemy przez ok. 15 – 20 min., od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy miękkość, aby nie rozgotować. Ugotowaną cukinie przekładamy do wyprażonych słoiczków, zalewamy sokiem. Zakręcamy słoiczki. Wstawiamy do garnka z wodą (dno wyścielone ściereczką) i zagotowujemy. Taką cukinię używamy jako dodatek np. do ciast, deserów zamiast ananasa 🙂