ciasto z cukinią i orzechami włoskimi

5023

składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
230 – 250 g cukru
80 g orzechów włoskich
220 ml oleju np. słonecznikowego
2 i 1/2 szk cukinii, starej na małych oczkach, razem ze skórką
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Orzechy przekładamy na suchą patelnię i chwilkę prażymy. Uprażone drobno siekamy. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli olej, cały czas miksując. Do masy jajecznej. Dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy tylko to połączenia się z masą jajeczną. Dodajemy starta cukinię (trochę odciśniętą z nadmiaru soku, posiekane orzechy i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka i będzie odchodziło od ścianek foremki, przez ok. 60-90 min. Upieczone pozostawiamy przez ok. 15 min. w foremce a następnie wyciągamy z formy. Możemy polukrować. (Lukier zrobiłam na oko, ok. 1/2 szk cukru pudru wymieszałam z ok. 2 łyżkami soku z cytryny. Jeśli lukier ma być gęsty dodajemy więcej cukru pudru a jeśli ma być rzadszy dodajemy sok z cytryny lub wodę). Ciasto najlepiej kroić wystudzone. Krojone ciepłe wydaje się być zakalcem 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here