chutney śliwkowy

2741

składniki:
700 g śliwek węgierek, wypestkowanych
100 g cukru trzcinowego
ok. 75 g cebuli
100 g rodzynek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
60 ml octu
sól, pieprz
olej do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie szklista. Śliwki kroimy w grubszą kostkę lub ćwiartki, lub w ósemki. Do cebuli dodajemy pokrojone śliwki, drobno posiekany czosnek, rodzynki, cukier oraz imbir. Całość smażymy ok. 30 min. lub dłużej, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Wysmażone doprawiamy octem, solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę smażymy. Całość powinna mieć konsystencję gęstych poideł. Gorący chutnej przekładamy do wyparzonego większego słoiczka lub małych, zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia (dodatkowo można za pasteryzować). Gotowy chutnej podajemy np. z pieczywem, serami, mięsem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here