sernik na budyniu z musem śliwkowym

4814

składniki na spód:
160 g mąki
1 żółtko
1 łyżka śmietany
70 g cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim dno foremki (ok.25×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Podpiekamy na rumiano.

składniki na budyń:
250 ml mleka
500 ml soku malinowego
2 budynie waniliowe

wykonanie:
Sok zagotowujemy. Budynie dokładnie mieszamy z mlekiem, wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy wykładamy równomiernie na podpieczony spód.

składniki na masę serową:
1000 sera białego, zmielonego
4 jajka
1 budyń waniliowy
240 g cukru
120 ml śmietany, kwaśnej

wykonanie:
Do sera dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się. Gotową masę serową wykładamy na budyń. Całość pieczemy w ok. 170 st. C, aż ser będzie rumiany. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na mus śliwkowy:
600 g śliwek, wypestkowanych
200 ml wody
1 galaretka np. wiśniowa

wykonanie:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i dusimy, aż zmiękną a nadmiar wody wyparuje. Miksujemy blenderem na mus. Do gorącego musu śliwkowego wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Gotowy mus wykładamy na sernik. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here