składniki na spód:
160 g mąki
1 żółtko
1 łyżka śmietany
70 g cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim dno foremki (ok.25×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Podpiekamy na rumiano.
składniki na budyń:
250 ml mleka
500 ml soku malinowego
2 budynie waniliowe
wykonanie:
Sok zagotowujemy. Budynie dokładnie mieszamy z mlekiem, wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy wykładamy równomiernie na podpieczony spód.
składniki na masę serową:
1000 sera białego, zmielonego
4 jajka
1 budyń waniliowy
240 g cukru
120 ml śmietany, kwaśnej
wykonanie:
Do sera dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się. Gotową masę serową wykładamy na budyń. Całość pieczemy w ok. 170 st. C, aż ser będzie rumiany. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
składniki na mus śliwkowy:
600 g śliwek, wypestkowanych
200 ml wody
1 galaretka np. wiśniowa
wykonanie:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i dusimy, aż zmiękną a nadmiar wody wyparuje. Miksujemy blenderem na mus. Do gorącego musu śliwkowego wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Gotowy mus wykładamy na sernik. Wstawiamy do lodówki do stężenia.