składniki na ciasto kruche:
350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
200 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 60 min w lodówce.
Następnie ciasto dzielimy na części: 2/3 i 1/3 (mniejsza część na wałeczki z ciasta). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Z 1/3 ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy je na kruchym cieście w kształcie kratki. Krawędzie możemy docisnąć widelcem. Środki nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano przez ok. 20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
składniki na wierzch mazurka
100-150 g śliwek suszonych
75 ml rumu lub wódki
parę łyżek powidła śliwkowego
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
wykonanie:
Śliwki kroimy na pół. Wkładamy do garnuszka, zalewamy rumem. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia na ok. 2 godz. albo na noc, śliwki powinny „wpić” alkohol. Jeśli nie pochłoną całości to nadmiar odlewamy.
Do środka każdej kratki nakładamy po trochę powidła śliwkowego.
Czekoladę rozpuszczamy np w kąpieli wodnej (naczynie z połamaną czekoladą umieszczamy na naczyniu z gotującą się wodą). Każdy kawałek śliwki namaczamy w czekoladzie i układamy w środku kratki. Całość pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
- inspiracja przepisu z mojewypieki. com